Pannon Egyetem
Ugrás a tartalomhoz

Angol-Amerikai Intézet          easi up30 graybckgrnd

A MTA Veszprémi Területi Bizottsága Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottságának Angol Munkabizottsága, valamint a Pannon Egyetem MFTK Angol-Amerikai Intézete

tisztelettel meghívja Önt következő előadására.

Az előadás ideje: 2019. november 20. (szerda) 10.00 óra

Az előadás helye: Pannon Egyetem, Kováts-terem (Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Veszprém, M épület, Wartha V. u. 1. I. emelet)

Előadók:

Falussy Boglárka igazgató, Amerikai Kuckó (American Corner), Veszprém

Dr. Katona László egyetemi adjunktus, Angol-Amerikai Intézet, Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék, ELTE, Budapest;

Söveges Gábor kabinetvezető Rektori Kabinet, Pannon Egyetem, Veszprém;

Téma: „Hazalátogatás” című előadássorozat második része az Angol-Amerikai Intézet alapításának közelgő 30 éves évfordulója alkalmából, melynek során egykori hallgatóink beszámolnak szakmai életútjukról, elért sikereikről és jövőbeli terveikről.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Veszprém, 2019. november 8.

Dr. Forintos Éva                                                                    Dr. Szentgyörgyi Szilárd

elnök                                                                                      intézetigazgató

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázat keretében meghirdeti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.


A felhívás kódja: BURSA-2020 B

Az önkormányzati csatlakozás határideje: 2019. október 2.
A pályázat benyújtásának határideje: 2019. november 5.

További információk

FREE TO ROCK
dokumentumfilm vetítés és panelbeszélgetés
2019. október 29. 17:00
Kisfaludy terem, Eötvös Károly Megyei Könyvtár
 
A rendszerváltozás 30. évfordulójára emlékezve filmvetítésre hívunk mindenkit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termébe az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége és az American Corner Veszprém szervezésében október 29-én kedden, 17 órai kezdettel.

A „Free to Rock” egy dokumentumfilm a négyszeres Emmy-díjas Jim Brown rendezésében, Kiefer Sutherland narrációjával.

Bármennyire is szerették volna a kommunista rezsimek útját állni, a rock and roll megfékezhetetlenül terjedt Kelet- és Közép-Európában. Több ezer underground zenekar és rajongók milliói vágytak a nyugati szabadságra és a zenében találták meg a “szabadság hangját”, amely hozzájárult a szovjet rezsim erőszakmentes lerombolásához. A filmben nyugati, kelet-európai és szovjet elnökök, diplomaták, kémek és rock sztárok mesélnek arról, hogyan járult hozzá a rock and roll a hidegháború befejezéséhez.

„Free to Rock” trailer: https://vimeo.com/119407298

A 60 perces filmet angol nyelven, magyar felirattal vetítjük. A filmvetítést magyar nyelvű beszélgetés követi arról, hogy a nyugati kulturális hatások beáramlása, a zenén keresztül is, hogyan járult hozzá a rendszerváltozás folyamatának beindulásához.

Vendégeink:

Megnyitó - Lauren Perlaza, kulturális attasé – az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége

Dr. Csatári Bence történész, újságíró, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója. A Kádár-rendszer könnyűzenei politikájáról írt PhD-értekezését 2008-ban védte meg az ELTE-n. Hét kötete, valamint számos tanulmánya jelent meg zene- és médiatörténeti témákban, illetve több televízió és rádió rocktörténeti szakértője. Az ELTE-n és a Balassi Intézetben rendszeresen tart rocktörténeti szemináriumokat.

Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő; a hazai és nemzetközi populáris zene évtizedeit feldolgozó könyvsorozatok (A rock története 1-4, A magyarock története 1-2, A magyar folk története, A magyar jazz története) szerzője, társszerzője. Fő szakterülete a rock, a folk, a jazz és a kísérleti zene, doktori disszertációját 1991-ben zeneszociológiából írta. 2015 februárja óta havi rendszerességű poprocktörténeti előadás-sorozatot tart a budapesti Örkény Könyvesboltban.

Korbel Péter, magyar-angol szakos középiskolai tanár a Pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban. Várpalotán született, ott érettségizett, majd Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen magyar-angol szakos diplomát szerzett. Szakdolgozatát „Leonard Cohen’s Incarnations” címmel írta az énekes-író-költő addigi munkásságából. Legkedvesebb hobbija az olvasáson kívül mindig is a zenehallgatás, illetve a zenélés volt. Középiskolás kora óta amatőrként több zenekarban is fellépett hol gitáros, hol szájharmonikás, hol pedig énekes szerepben.

Zselencz László (Zsöci) 1969-től 1977-ig különböző miskolci amatőr zenekarokban játszott először, mint szólógitáros, majd basszusgitáros. 1978-tól 1983 decemberéig az Edda Művek Miskolc zenekarban játszott, 1984-től 1987-ig a Pandoras Box tagja Vikidál Gyulával, 1987-1989-ig Bill és a Box zenekarban lép fel Deák Bill Gyulával, 1989-1994 között pedig Beatrice együttesben működik közre Nagy Feróval. 2018 szeptemberétől a Magyar Rockhírességek Csarnokában, a Rockmúzeumban tárlatvezető.

A rendezvény ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt.
 
 
 
Boglarka Falussy
Director, EducationUSA Adviser
American Corner Veszprem
H-8200 Veszprem, Komakut ter 3.
Tel (36-88) 560 600
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont (Pannon Egyetem MFTK) szeretettel vár mindenkit a 2019/2020-as tanév őszi szemeszterének előadására!

BMC

Egy darab Európa az Appalache-hegységben: a Black Mountain College

Előadó: Bollobás Enikő, irodalomtörténész, az ELTE BTK egyetemi tanára, az MTA levelező tagja


Időpont: 2019. október 16. (szerda) 17:00
Helyszín: Pannon Egyetem MFTK, Dékáni Tanácsterem
8200 Veszprém, Wartha Vince u. 1., „M” épület, I. em. 104