Pannon Egyetem
Ugrás a tartalomhoz

Angol-Amerikai Intézet          easi up30 graybckgrnd

Veszprém

A “királynék városa,” a “hét dombra épült város” a Bakony szívében—mindössze 15 kilométerre a “magyar tenger”-től. Itt a levegő tiszta, a csapból karsztvíz folyik, és csak akkor kell buszra szállni, ha már túl sokat sétáltunk a szikrázó napsütésben. A városközpont az Egyetemtől és a kollégiumoktól is sétatávolságra található. Kerékpárral a Balaton 45 perc alatt elérhető (végig autómentes kerékpárúton), de a táv akár rollerrel (vagy profiknak: görkorcsolyával) is biztonságosan teljesíthető.

Egykor itt találkozott Pannónia és a mediterrán kultúra az Északkal és a népvándorlással; itt ütközött meg István és Koppány; a veszprémvölgyi apácák innen kezdték terjeszteni a keresztény kultúrát, és valószínűleg itt működött az ország első felsőoktatási intézménye, ahol már a XIII. században oktatták a hét szabad művészetet.

Ma a város büszke arra, hogy pezsgő kulturális és sportélettel rendelkezik; különösen sokrétű és mozgalmas a zenei kultúrája. Nemzetközi fesztiváljai (VeszprémFest, Rozé, Rizling és Jazz Napok, Utcazene Fesztivál) és a fiatalok fergeteges rendezvényei messzi földről is idecsalogatják a látogatókat, miközben Veszprém és a régió megőrizte barátságos, élhető történelmi hangulatát.

Vrpano

 

Hasznos linkek

Veszprém hivatalos turisztikai honlapja: információk, programok

Veszprém, a királynék városának honlapja

Veszprémi webkamerák

Menetrendek